και για τα τραγούδια"

και για τα τραγούδια"

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2007

Μελίνα Κανά & Ashkhabad - Βάλε κρασί
Βάλε κρασί
(Στίχοι μουσ. Θανάση Παπακωνσταντίνου)

Αχ η ζωή είναι βούτυρο στον ήλιο
όλα στη γη το λένε καθαρά
όποιος πονά και δεν το φανερώνει
κάνει τον πόνο άρχοντα

Βάλε κρασί στου φίλου το ποτήρι
κι η μοναξιά ας κάνει χαρακίρι

Στο πουθενά

θα μας πετάξει ο χρόνος
γι' αυτό λοιπόν

κι εμείς τα ξωτικά
σαν φορτηγά

που βγήκαν απ' το δρόμο
θα ζήσουμε παράφορα

Βάλε κρασί του φίλου το ποτήρι
κι η μοναξιά ας κάνει χαρακίριΑ πό τον δίσκο ΛΑΦΥΡΑ, 6ος προσωπικός της δίσκος, και δεύτερη συνάντηση της με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου Δίσκος με την συμμετοχή των Ashkhabad, του συγκροτήματος από το Τουρκμενιστάν, που δημιουργούν μια μουσική πανδαισία!
Για μένα ο καλύτερος όχι μόνο της Κανά, αλλά της δεκαετίας του 90!

Πολύ μου αρέσει στον τρόπο που τραγουδά. Σεμνά, λίγο αποστασιοποιημένα, κι ας κάνει προσπάθεια να κινηθεί με περισσότερη άνεση.
Μα η χάρη της όλη είναι ακριβώς αυτή «δειλία» που βγάζει, η «έλλειψη άνεσης», η ντροπαλότητα, που συνάδει τέλεια με το είδος που τραγουδά. Τραγούδια σε ανατολικούς δρόμους, πολύτιμα με στίχο ποιητικό.
Στα τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου η Μελίνα Κανά έδωσε τις καλύτερες ερμηνείες. Με το διακριτικό ηχόχρωμα της φωνής της, χωρίς περισσούς αναστεναγμούς, τραγουδά δωρικά, σεμνά εκφράζοντας την εσωτερικότητά τους.

«Να βάλω τα μεταξωτά» ήταν το τραγούδι που την έκανε γνωστή από τον δίσκο «της μέρας και της νύχτας» σε μουσική του Σωκράτη Μάλαμα. Δίσκος πολύτιμος, ολοκληρωμένος, αγαπημένος,. Απ αυτούς που τους ακούς ξανά και ξανά, χρόνια μετά, από την αρχή μέχρι το τέλος.
Και όλοι οι δίσκοι της Μελίνας Κανά έχουν αυτό το χάρισμα.


Περισότερα για την
Μελίνα Κανά